PARA HOKEJ V ROCE 2023

...

Nastává nám přelom roků, a proto bychom Vám tímto chtěli upřímně poděkovat za Vaši podporu a pomoc během celého roku 2023. Jsme rádi, že také o uplynulém roce můžeme hovořit jako o podařeném. Stejně jako v předchozích letech, i v tomto se nám podařilo posunout zase o něco dál, a to nejen v rámci svých para hokejových dovedností i s ohledem na celkové pojetí a směřování našeho týmu, ale také co se týmové spolupráce, či samotného života osob s handicapem týče.

Díky podpoře Olomouckého kraje jsme kromě zápasů v rámci České para hokejové ligy, mohli odehrát rovněž řadu mezinárodních utkání. Do každého zápasu jsme vložili veliké úsilí, a proto věříme, že se nám podařilo Českou republiku i samotný Olomoucký kraj, dobře reprezentovat na vysoké úrovni.

Již počátkem roku jsme nezaháleli a odehráli jsme poslední zápasy základní části České para hokejové ligy. Po celou dobu uplynulé sezóny jsme se mohli, i přes drobná zaváhání, těšit z dobrých výsledků, díky čemž se nám podařilo umístit na hezkém třetím místě v tabulce. Boje o bronz se odehrály v březnu proti HC Sparta Praha parahokej. Bohužel, i přes těsné výsledky a vítězství na obou stranách, se nám nakonec nepodařilo pražský celek porazit, a tak jsme skončili na celkovém čtvrtém místě loňské ligy. Tato velice těsná ztráta nás motivovala k ještě lepší a intenzivnější přípravě před nadcházející sezónou, takže jsme kromě společných tréninků na ledě i mimo něj, předsevzali zkvalitnění rovněž intenzivní přípravy.

Opět nám byla nabídnuta účast na Sportovním dni pořádaném galerií Šantovka, kterého jsme se 20. května 2023 zúčastnili. Na tento Sportovní den byly pozvány všechny významné olomoucké sportovní kluby, a proto nás tato možnost velice potěšila a nemohli jsme si ji nechat ujít. Zde jsme stejně jako v loňském roce vytvořili disciplíny pro zúčastněné děti, které si tak mohly na našem stanovišti vyzkoušet střelbu na branku nebo jízdu v para hokejových saních na kolečkách. Také jsme měli připravené propagační materiály pro zájemce o náš sport a rádi jsme se s veřejností podělili o zajímavosti a informace týkající se para hokeje.

Během roku jsme se kromě pravidelných společných či individuálních tréninků setkávali rovněž na výjezdních soustředěních v Lanžhotě, kde jsme kromě intenzivních ranních a večerních tréninků na ledě v Břeclavi, pravidelně zdokonalovali také střelbu na branku, podnikali vyjížďky na handbicích, hráli basketbal nebo florbal na vozících a chodili plavat pod dozorem fyzioterapeutky.

Kromě těchto intenzivních soustředění, se nám opět podařilo zorganizovat náš tradiční sportovně rekondiční pobyt Bez Hranic, jehož účelem je propojení handicapovaných osob a lidí bez tělesného handicapu prostřednictvím rozličných sportovních aktivit. Také v tomto roce se k nám připojili rovněž naši soupeři z ligového týmu Motor sledge České Budějovice, kteří účastníkům prezentovali zejména para hokej a aktivity s ním související. V rámci pobytu jsme s týmem odehráli také přípravné zápasy, jejichž výsledky jsme se však po společné domluvě nakonec rozhodli nezveřejnit. Kromě para hokeje jsme se ale věnovali mnoha jiným sportovním aktivitám, jako byl tenis, basketbal a florbal na vozících nebo ping pong a opět probíhala pravidelná rehabilitační cvičení vedená pod dohledem fyzioterapeutky.

Intenzivní přípravu před začátkem ligy završil již tradiční mezinárodní para hokejový turnaj OLOMOUC CUP. Třetího ročníku našeho turnaje se kromě našeho domácího týmu SOHO Olomoučtí Kohouti, zúčastnili taktéž naši “staří známí“ z předchozích let, a to finští Suomi Paraleijonat, South Tyrol Eagles, polský IKS Atak, Parahokej Havířov a juniorský národní tým České republiky. Mezi nováčky turnaje se zařadil národní tým Rakouska a norští Skien Jacks. Oproti předchozím ročníkům se díky velkému zájmu o náš turnaj, zúčastnilo hned 8 týmů. Pro nás jakožto organizátory tato skutečnost sice znamenala ještě větší přípravu a plánování, nicméně i dle ohlasů a zpětných vazeb zúčastněných týmů víme, že se nám vše podařilo a jednalo se o velice úspěšnou akci. Jsme nesmírně rádi, že se nám takto daří organizovat mezinárodně úspěšné, hodnotné a kvalitní para hokejové aktivity, které dopomáhají k vzájemnému zdokonalování herních dovedností.

Zápasy se konaly od pátku 1. 9. 2023 do neděle 3. 9. 2022. Vzhledem k navýšení počtu soutěžících týmů došlo k drobným časovým úpravám v harmonogramu, což se vyznačovalo zejména rozdělením celků do dvou skupiny pro základní část. Od umístění ve skupinách se pak odvíjelo přiřazení soupeřů pro semifinále, případně finále. Národní tým Rakouska vybojoval sedmé místo nad polským IKS Atak. Parahokejový celek z Havířova opět těsně zvítězil nad finskými Suomi Paraleijonat, čímž obsadil páté místo. Poněkud smutné čtvrté místo zůstalo v Olomouci po porážce norskými Skien Jacks, kteří si domů odváželi bronzové medaile. Velice napínavé finále skončilo vítězně pro italské South Tyrol Eagles, kteří přemohli české juniorské reprezentanty a nechali jim opět medaile stříbrné.

Dle zpětných vazeb od zúčastněných týmů považují všichni náš turnaj za velmi povedený, a proto věříme, že i v příštím roce se nám podaří uspořádat alespoň tak úspěšný turnaj, jako byl ten letošní. Tímto bychom Vám tak chtěli poděkovat za Vaši podporu, bez které by turnaj nemohl být uskutečněn. Také si velice vážíme podpory představitelů Olomouckého kraje, kteří nás poctili svojí přítomností na turnaji. Mockrát děkujeme!

Zanedlouho po skončení turnaje nadešel čas zápasů v rámci základní části České para hokejové ligy. Zatím můžeme všechna doposud odehraná kola hodnotit v zásadě kladně, jelikož v této době se nacházíme na čtvrtém místě žebříčku, a to za SKV Sharks Karlovy Vary, SHK Mustangové AUTO IN a Parahokej Havířov. V současné době se tak věnujeme přípravě na nadcházející konec základní části, abychom byli ještě lepší a měli ještě lepší výsledky v zápasech, které se odehrají zápasy v průběhu ledna. Již teď ale můžeme hovořit o několika prvenstvích, kterých se nám v odehrané části dostalo. Například náš dlouholetý věrný hráč Tomáš Rozkopal poprvé vstřelil svůj vůbec první gól v lize, který během stejného zápasu proti Českým Budějovicím následovaly další dva, čímž dosáhl rovněž svého prvního hattricku. Jsme nesmírně rádi, že se díky naší neustálé přípravě i rozličným aktivitám mohou všichni naši hráči zdokonalovat a přinášet lepší a lepší výsledky.

Po odehrání ligových zápasů jsme se v polovině prosince znovu podívali do italského města Egna, kam jsme byli opět pozváni a měli jsme tak tu čest se zúčastnit druhého ročníku mezinárodního turnaje Gotti Kasslatter. Zde jsme se utkali s domácími South Tyrols Eagels, norskými Vålerenga Paraishockey a italským národním týmem. Stejně jako v loňském roce jsme si i letos zturnaje odvezli trofej za třetí místo, ale také mnoho para hokejových zkušeností i zážitků. Dokázali jsme vyrovnaně a na velmi kvalitní úrovni hrát s národním týmem Itálie i domácími favority South Tyrol Eagles. Jsme moc rádi, že naše píle a společné úsilí přinášejí výsledky.

Během roku jsme zaznamenali změny v obsazení realizačního týmu, přičemž role trenérů se nově ujali Martin Novák a Libor Hulín. Nadále jsme věnovali pozornost zájemcům o para hokej, které vřele vítáme mezi sebe na našich pravidelných trénincích v Olomouci a pomáháme jim vyzkoušet si para hokej. Mezi úspěšně začleněné nováčky patří Luděk Praus, který s námi již aktivně hraje a zúčastnil se hned dvou mezinárodních turnajů. S dalšími zájemci o para sport jsme v kontaktu a snažíme se o jejich včasné aktivní zapojení.

Po dalším roce plném para hokeje, kvalitních zápasů, intenzivní přípravy, ale také nových zážitků a akcí, kterých jsme měli tu čest se zúčastnit, se stále zodpovědně věnujeme aktivní přípravě na nadcházející rok a s ním spojený konec probíhající para hokejové ligy. Nepřetržitě věnujeme své úsilí do šíření povědomí o para hokeji, i integraci handicapovaných osob do společnosti i aktivního způsobu života.

Právě díky Vám jsme mohli pravidelně rozšiřovat své para hokejové zkušenosti a dovednosti, mohli prožít spoustu skvělých zážitků a vytvářet přátelství a propojování vztahů handicapovaných a nehandicapovaných osob.

Chtěli bychom Vám proto z celého srdce poděkovat za podporu, kterou nám věnujete a bez které bychom se neobešli. Doufáme také, že Vám bude naše činnost dávat smysl a rozhodnete se ji i v příštím roce nadále podporovat, jelikož pro nás je para hokej a vše okolo něj přínosný, smysluplný a stává se velice důležitou součástí našich životů.

S přátelským pozdravem a díky,

SOHO Olomoučtí Kohouti