2. ročník mezinárodního parahokejového turnaje O pohár Hejtmana Olomouckého kraje 2021

...

Poslední srpnový víkend patřil 2.ročníku mezinárodního parahokejového turnaje O pohár hejtmana Olomouckého kraje, který se konal na zimním stadionu v Olomouci.

Turnaj se konal pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje Ing. Josefa Suchánka. Jen díky podpoře Olomouckého kraje, se mohl turnaj uspořádat a mohli být pozváni týmy nejvyšší evropské parahokejové kvality. Olomoucký kraj se stal generálním partnerem tohoto turnaje.

Také bychom rádi poděkovali partnerům tohoto turnaje, jmenovitě HC Olomouc za pronájem zimního stadionu a zázemí, JS Busy za přepravu účastníků turnaje, Čechák holding s.r.o. , Patrik Sport s.r.o. a hotelům Hesperia a Flóra, kde byli učastníci ubytovaní.

Turnaj otevřel v pátek 27. 8. úvodním vhazováním náměstek hejtmana Olomouckého kraje Michal Zácha. Úvodní buly bylo vhozeno mezi hráče domácího celku Soho Olomoučtí Kohouti proti Italskému týmu South Tyrol Eagles. Zápas byl velmi vyrovnaný a skončil 1:1 po základní hrací době a bohužel na nájezdy domácí tým prohrál. V dalším zápase se potkali hráči Havířova s Norským týmem Vaalerenga, kdy po urputném boji zvítězil Norský tým v poměru 3:2. Jako poslední nastoupili na led tým Polska proti týmu Suomi Paraleijonat z Finska, ve kterém zvítězil Finský tým 2:0.

V sobotu 28. 8. se začalo hrát hned v 8 hodin ráno a program byl velmi nabitý. V ranní části se potkali jako první tým Soho Olomoučtí Kohouti proti týmu Polska a vítězství slavili Kohouti s výsledkem 7:1. Následovalo utkání týmu Suomi Paraleijonat proti Havířovu, které skončilo 1:7 vítězstvím Havířova. Poslední utkáni ranní části patřilo Norskému týmu Vaalerenga a Italskému týmu South Tyrol Eagles a vítězství slavil tým Itálie, když vyhráli 3:2.

Po obědě se pokračovalo zápasem českých týmů domácích Olomouckých Kohoutů proti Havířovu, který skončil vítezstvím Olomouce 4:1. Následovalo utkání severských týmu Norské Vaalerengy a Suomi Paraleijonat, ze kterého odešli vítězně hráči týmu Norska 3:0. Závěr odpolední části patřil týmům Itálie South Tyrol Eagles a Polska, ve kterém podlehl tým Polska 8:0.

Po krátké pauze se pokračovalo večerními zápasy. První přišli na řadu hráči Norské Vaalerengy proti domácím Olomouckým kohoutům, boj to byl velmi těžký a vyrovnaný, který bohužel pro domácí tým skončil vítězstvím Norů 2:1. Následně vyzval tým Havířova tým Polska a Havířov slavil vítězství 6:1. Závěrečný zápas vyhrál Italský tým South Tyrol Eagles nad Suomi Paraleijonat v poměru 2:0.

V neděli ráno se dohrávala základní část. Jako první se na led vydal tým Olomouce proti týmu Suomi Paraleijonat, zápas byl velmi těžký a hráči obou celků na ledě nechali hodně sil. Nakonec ale domácí tým slavil vítězství 1:0. Jako další se setkal Norský tým Vaalerenga proti týmu Polska, který skončil 10:0 pro Norsko. A konec základní části patřil Italským South Tyrol Eagles proti Havířovu, i tento zápas byl vyrovnaný a po základní hrací době skončil 0:0 a po samostatných nájezdech se z vítězství radovali hráči Havířova.

Odpolední část pak patřila závěrečným utkáním.

V souboji o 5. a 6. místo se utkali tým Polska a tým Suomi Paraleijonat, po vyrovnaném souboji byli šťastnější hráči Polska, kteří vyhráli až po samostatných nájezdech.

Boj o 3. a 4. místo patřil domácímu týmu Soho Olomoučtí Kohouti proti týmu Havířova. Po urputném souboji se nám povedlo i podruhé porazit tým Havířova poměrem 2:0 a radovali jsme se z bronzové medaile.

A v zápase o 1. a 2. místo se podle předpokladů poprali tým Norska Vaalerenga a tým Itálie South Tyrol Eagles. V ukázce světového parahokeje nepadlo moc branek a velmi vyrovnaný zápas rozhodlo až následné prodloužení, po kterém se z vítězství radoval tým Norska 2:1.

V rámci turnaje se vyhlašovali i nejlepší střelec a nejproduktivnější hráč, nejlepší brankář a nejlepší hráč turnaje.

Cenu nejlepšího střelce a nejproduktivnějšího hráče si odnesl člen Norské reprezentace Audun Bakke.

Cenu za nejlepšího hráče získal hráč Havířova Václav Hečko.

A cenu za nejlepšího brankáře turnaje si odnesl domácí brankář Michal Černoch.